Алън Айвърсън, Шакил О’Нийл и Яо Мин бяха приети в „Баскетболната зала на славата“

Тримата са хедлайнърите на „Клас 2016“, включващ още звездата от женския НБА Шерил Суупс, треньора на колежанския отбор на Мичиган Том Ицо и собственика на Чикаго Булс Джери Рейнсдорф.

Посмъртно бяха удостоени съдията Дарел Гаретсън, първият афроамерикански треньор в професионална лига Джон Маклендън, бившият играч в НБА и АБА Зелмо Бийти, както и Къмбърленд Поузи, който е част и от „Бейзболната зала на славата“.

В речта си 180-сантиметровият Айвърсън заяви, че е благословен да бъде „човекът, който съм и нямам никакви угризения за човека, който съм в момента. Човек, който се радва на обичта на семейството си, съотборниците си и феновете.“ Айвърсън благодари специално и на треньора си в колежа Джорджтаун Джон Томпсън, който е спасил кариерата му, както и на първия му треньор в НБА. Лари Браун, който го е превърнал от добър млад играч в най-добрия баскетболист в НБА. Въпреки ниския си ръст за професионален баскетболист, бившият играч на Филаделфия 76ърс спечели 4 пъти реализиторския приз в НБА, както и веднъж приза за „Най-полезен играч“.

За разлика от Айвърсън, който така и не успя да спечели титлата в НБА, О’Нийл направи това 4 пъти – три пъти като играч на Лос Анджелис Лейкърс и веднъж като състезател на Маями Хийт. „Знам, че баща ми е сега някъде на небето и спори с Уилт Чембърлейн“, че неговият син е най-добрият център, играл някога“, заяви Шак в речта си. 216-сантиметровият О’Нийл завърши кариерата си с 23,7 точки, 10,9 борби и 2,3 чадъра средно на мач, бивайки един от най-доминиращите играчи в подкошието, който баскетболът е виждал.