ВСИЧКИ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ ОТ ПРОМЕНИТЕ В ШЛ

Европейските клубове потриват доволно ръце от задаващите се промени във формата на евротурнирите, които ще донесат още по-големи печалби.

От Асоциацията на европейските клубове обявиха, че очакват приходите от Шампионска лига и Лига Европа да се увеличат от 2,35 милиарда евро на сезон на около 3 милиарда евро от сезон 2018-19, когато промените ще влязат в сила.

Президентът на Асоциацията Карл-Хайнц Румениге отново отхвърли вариант в близко бъдеще да се осъществи идеята за европейска Суперлига и каза, че клубовете трябва да бъдат единни под шапката на УЕФА. Както е известно, УЕФА ще пренареди урните за групите на Шампионска лига, като ще даде по четири места на отборите от четирите водещи първенства. Това породи критики към УЕФА, че фаворизира големите кубове и по този начин прави още по-голяма бездната между топклубовете и останалите. Но Румениге е уверен, че промените, които ще бъдат валидни от 2018 до 2021 година, са отличен компромис.

„Смятам, че няма победители и губещи. Новата концепция не е революция, а еволюция и съм сигурен, че всички ще спечелят от нея“, каза шефът на Байерн (Мюнхен).

Той подчерта, че миналия сезон победителят в Шампионска лига Реал Мадрид е взел по-малко пари от телевизионни права от Манчестър Сити, който отпадна на полуфиналите. „Това не е честно и ще бъде коригирано“, добави Румениге.