Нишикори сътвори една от големите сензации

Кей Нишикори сътвори една от големите сензации на тазгодишното издание на US Open. Японецът взе скалпа на световния номер 2 Анди Мъри в петсетов трилър в Ню Йорк – 1:6, 6:4, 4:6, 6:1, 7:5. Нишикори демонстрира страхотен

характер в сблъсъка от 1/4-финала, тъй като на два пъти изоставаше в срещата, но и двата пъти успя да се вдигне и да се върне в мача, а накрая в решителния пети сет стигна и до крайния успех. Така той се класира на 1/2-финал, където чака победителят от сблъсъка между Хуан-Мартин Дел Потро и Стан Вавринка.

Мачът започна безоблачно за Мъри, който спечели лесно първия сет с 6:1 с два пробива.

Във втория сет обаче Нишикори показа страхотен характер и даде знак, че не смята да отписва мача. Японецът пръв допусна пробив за 2:3, но още в веднага го върна и изравни резултата – 3:3. Накрая той успя за втори път да пробие сервиса на Мъри в решаващия десети гейм, и спечели сета с 6:4.

Третият сет приличаше повече на женски мач, като двамата тенисисти редуваха доста пробиви – 2 за Нишикори и 3 за Мъри. Британецът обаче излезе краен победител в тази битка и отново поведе в сетовете с 2:1.

И този път Нишикори демонстира борбеност и спечели безапелационно следващия сет с 6:1. В случая той бе подпомогнат и от сериозното разконцентриране на Мъри, след като още в началото при една точка се чу шум от трибуните и тя бе преиграна, но британецът не бе съгласен с това решение на съдията и дълго време протестира. Това явно го извади от равновесие и той така и не успя да се върне в сета.