Световният номер 1 Новак Джокович не може да се оплаче

Световният номер 1 Новак Джокович не може да се оплаче от чак толкова натоварени две седмици в Ню Йорк. Обикновено тенисистите недоволстват от тежките мачове и програми във втората половина на сезона, а когото става въпрос за надпревара от Големия шлем, каквато е Откритото първенство на САЩ, тогава е напълно обяснимо.

Равносметката аз Ноле след класирането му за 1/2-финалите не е никак лоша – в статистиката той има пет победи и общо игрово време от 6 часа и 26 минути. Най-тежко за сърбина се оказа началото на US Open, когато той игра четири сета срещу Иржи Янович. Следващата фаза бе прескочена, тъй като Иржи Весели дори не излезе на корта заради контузия. В третия кръг защитаващият трофея си сърбин водеше с 4:2, когато Михаил Южни се оттегли заради травма. Това стата факт след само 31 минути престой на корта. На 1/8-финалите Ноле поигра изненадващо много – час и 55 минути. Това се оказа напълно достатъчно за успеха с 6:2, 6:1, 6:4 срещу Кайл Едмънд. Контузените съперници продължиха да се „изпречват“ на пътя на Ноле до 1/2-финалите, като последният такъв в Ню Йорк (до този момент) се оказа Жо-Вилфред Цонга. Французинът губеше с 3:6, 2:6 след час и 23 минути в 1/4-финала, когато взе решение да спре участието си.

Лесният път на Джокович до 1/2-финалите на последния за сезона турнир от Шлема предизвика доста коментари на специалисти и фенове. Лидерът в световната ранглиста пък няма никакъв проблем с развоя на събитията във „Флашинг Медоуз“, тъй като и без това се оплакваше от болки в китката преди началото на надпреварата.