Серина вече не е №1 в света

Шесткратната шампионка Серина Уилямс изненадващо отпадна на полуфиналите на US Open след загуба с 2:6, 6:7(5) от Каролина Плишкова. Чехкинята за пръв път в кариерата си ще играе на финал в турнир от Големия шлем,

а освен това свали Серина от лидерската позиция в световната ранглиста. От следващата седмица там ще се настани Анжелик Кербер, която излиза в другия полуфинал срещу Каролин Вожняцки. 24-годишната Плишкова пък си гарантира изкачване до 6-ото място в ранглистата.

За Серина Уилямс разочарованието е огромно, защото за втора поредна година се проваля стъпка преди финала в Ню Йорк. Американката още веднъж не успя да завоюва 23-и трофей от Големия шлем, а отпадането й означава, че US Open ще има нова шампионка. Уилямс също така няма да може да подобри рекорда наПлишкова никога не беше преодолявала трети кръг в турнирите от Шлема, но показа изумително спокойствие и спечели всички важни точки в мача. По-рано през седмицата тя елиминира по-голямата от сестрите – Винъс, а днес записа първи успех срещу Серина във втория двубой помежду им.

Мачът на „Артър Аш Стейдиъм“ започна по начин, който не предвещаваше сензационната развръзка. Подкрепяна от публиката по трибуните, Уилямс взе първия гейм на нула, но Плишкова не се стресна и на свой ред спечели убедително първото си подаване. В третия гейм чехкинята се възползва от няколко непредизвикани грешки на съперничката си и с 4 поредни точки стигна до пробив. Той бързо беше затвърден благодарение на мощния сервис на Плишкова.
При 3:1 чехкинята имаше шанс да пробие още веднъж, но Серина се измъкна от тежката ситуация. Наред с асовете, Плишкова допускаше и доста двойни грешки. В шестия гейм тя направи две такива, но удържа подаването си, а после наказа разконцентрираната игра на Уилямс и вторият пробив й осигури спечелването на сета.

Уилямс имаше огромни затруднения при следващото си заставане на сервис линията. Тя изостана с 0:30 след две двойни грешки и отрази точка за пробив, преди все пак да поведе с 4:3. Двете не показаха колебания в следващите геймове, макар Серина да изпусна една добра възможност да притисне съперничката си. При 6:5 в своя полза и 30:30, тя можеше да се добере до сетбол, но форхендът й прати топката в аут.

Тайбрейкът стартира с три поредни точки за Плишкова, две от които след непредизвикани грешки на Уилямс. Американката обаче отговори подобаващо и излезе напред след вълнуващо разиграване, при което се защити чудесно, преди да завърши на мрежата. Изглеждаше, че някъде тук Серина ще пречупи противничката си, но не стана така. Шесткратната шампионка направи двойна грешка за 4:4 и въпреки че спечели следващата точка, много скоро се озова в ситуация да трябва да спасява мачбол. Последваха още два сбъркани сервиса и всичко приключи.

„Не бях уморена, проблемът е друг“, заяви Серина след мача. Тя разкри, че от няколко дни изпитва болки коляното, което беше потвърдено и от треньора и Патрик Муратоглу.

„Не мога да опиша емоциите си. Бях нервна преди мача, но когато излязох на корта, се успокоих. Дадох всичко от себе си и се получи. Исках да съм по-агресивната от двете и да диктувам играта. Видях, че Серина има проблеми с втория си сервис и това също ми помогна“, сподели щастливата победителка Плишкова.
При 3:1 чехкинята имаше шанс да пробие още веднъж, но Серина се измъкна от тежката ситуация. Наред с асовете, Плишкова допускаше и доста двойни грешки. В шестия гейм тя направи две такива, но удържа подаването си, а после наказа разконцентрираната игра на Уилямс и вторият пробив й осигури спечелването на сета.

Уилямс имаше огромни затруднения при следващото си заставане на сервис линията. Тя изостана с 0:30 след две двойни грешки и отрази точка за пробив, преди все пак да поведе с 4:3. Двете не показаха колебания в следващите геймове, макар Серина да изпусна една добра възможност да притисне съперничката си. При 6:5 в своя полза и 30:30, тя можеше да се добере до сетбол, но форхендът й прати топката в аут.pi6kiva