Liberty Media дадоха милиарди за Формула 1

Днес Формула 1 смени или по-скоро започна да сменя собственика си. Естествено, тук не става дума само за един човек, а за група от инвеститори, които купуват и продават дялове, изразяват се в проценти и милиарди и не се интересуват от спорта, а от бизнеса. Или поне така смята Бърни Екълстоун.

Според изпълнителния директор на Ф1 Liberty Media, новите акционери след CVC, не се вълнуват от нищо друго, освен от печалбата и в спорта виждат голяма машина за правене на пари. Liberty завършиха първата фаза от придобиването на мажоритарните дялове във Ф1 и назначиха нов председател – Чейс Кери, оставяйки Бърни в позицията на изпълнителен директор. След края на процеса по придобиването CVC Capital Partners ще се отдръпнат и ще станат втори по големина на дялове с 24.7%.

Докато бяха основни собственици CVC отнесоха доста критика и обвинения, че са тук само заради парите и че само взимат, без да влагат. Преди три години заместник-директора на Форс Индия Боб Фърнли заяви, че CVC „изнасилват спорта“ и вършат „отвратителна работа“. Сега Бърни Екълстоун сподели, че Liberty Media, управлявани от милиардера Джон Малоун, също не идват за удоволствие: „Не знам защо хората критикуваха CVC.